Mirtis  – gyvenimo neišvengiamybė,  kurią mūsų protėviai  priimdavo ir pasitikdavo ramiai, jai  ruošdamiesi. Senovės lietuviai tikėjo pomirtiniu gyvenimu. Manyta, kad mirus žmogui, dvasia niekur nedingsta – atsiskyrusi nuo kūno,  ji lanko gyvuosius, bendrauja su jais. Dar ir dabar per didžiąsias šventes pagerbiame mirusiųjų atminimą pasimelsdami, lankydami kapus, palikdami jiems lėkštę prie Kūčių stalo.

Programos matu susipažinsite su mirusiųjų fotografavimo kultūra, gedulo papuošalais, mirusiųjų šarvojimo, laidojimo papročiais, gyvųjų ir mirusiųjų bendravimo būdais, liaudies prietarais – kokie ženklai įspėja apie artėjančią mirtį, ką galima ir ko negalima daryti žmogui mirus.

PRAŠYMAS: Laikykitės rimties –  atvykstate į šermenis. Aprangos kodas – juoda spalva.

ĮSPĖJIMAS: Postmortem kambarys gali šokiruoti silpnų nervų lankytojus ir vaikus. Rekomenduojamas nuo 13 metų.

  • Dalyvių skaičius
    nuo 5 iki 20 asmenų
  • Trukmė
    iki 1 val.
  • Amžius
    nuo 13 m.
  • Kaina
    15 eur/asm
 

Pakruojo dvaras kviečia lankytojus į vienintelį visame Pabaltyje Postmortem kambarį, kuriame brėžiama riba tarp šiapus ir anapus. Programos metu, liūdesiu ir netekties skausmu persismelkusiame Postmortem kambaryje, gedinti našlė svečiams pasakoja apie senuosius pagoniškus ir krikščioniškus Mirties apeigų  papročius, jų svarbą, istorinę bei kultūrinę  kaitą. O prisilytėjimas prie XIXa. pab. ir XXa. pr. buitinių ir ritualinių laidotuvių atributų  lankytojams primena apie žmogaus būties trapumą, prasmę. O dažną  nukelia į asmeninio sielvarto išgyvenimą, kur dar kartą prie jo prisiliečiama ir paleidžiama. Šios eduacinės programos metu išgyventa sandūra su Mirtimi skatina išsilaisvinti nuo mirties baimės, apsivalyti ir pasijusti gyvesniam. Slogi “Memento mori” atmosfera veda į vidinę transformaciją – katarsį – šviesų ir džiaugsmingą “Carpe diem” proveržį, kviečiantį švęsti gyvenimą ir mylėti visa širdimi.

Išnyksiu kaip dūmas, neblaškomas vėjo, 

Ir niekas manęs neminės! 

Tiek tūkstančių amžiais gyveno, kentėjo, 

O kas jų bent vardą atspės?

(Maironis)

Kad šis apsilankymas dvare neišblėstų iš atminties, po Postmortem  kambario programos, dalyvius kviečiame dar vienai įsimintinai patirčiai pas Pakruojo dvaro fotografą. Kur talentingasis šviesoraščio meistras sustabdys akimirką retro fotografijoje. Anuo laiku tikėta, kad fotografas galįs pavogti žmogaus sielą ir įamžinti ją nuotraukoje.  Dvaro portretistas, naudoja senuosius fotografavimo metodus. Fotosesija vyksta senoviniu fotoaparatu ir pagal to meto fotografavimo manierą. – pozuojant reikia nejudėti 3-4 sekundes. O tada, foto laborotorijoje  gyvai stebimas stebuklingas nuotraukų gamybos procesas – patikėkite, eiga kelia nuostabą ne tik vaikams, bet ir visko mačiusiems suauguisems!

Taikomas papildomas mokestis – 1 nuotrauka – 10eur.