Ar saulė šviečia, ar lietus lyja – dvaro amatininkai kuria jaukiai įsitaisę savo dirbtuvėse ir visuomet laukia užsukančių svečių, su kuriais mielai dalijasi savo amato paslaptimis: pakviečia išbandyti molio lipdymą ar vilnos vėlimą, atskleidžia kostiumų siuvimo subtilybes, papasakoja apie stebuklingą bičių gyvenimą ir atveria aromatingą kvepalų pasaulį.
Tūkstančius metų skaičiuojančios maisto fermentavimo tradicijos neaplenkė ir Pakruojo dvaro. Dar XVI a. statytame dvare įrengti požeminiai rūsiai leido išsaugoti derlių visus metus. Fermentuoti produktai buvo ne tik kasdienio dvaro ponų ir darbuotojų maisto raciono dalis, bet ir užtikrino jų atsparumą ligoms šaltuoju metų laiku. Nors gerųjų bakterijų, randamų fermentuotuose produktuose, nauda organizmui mokslo atrasta […]
PlačiauMūsų dvaro Vilnos vėlėja yra vieno seniausių amatų žinovių, kurį išpabandžius pasisemiama šilumos, jaukumo, žinojimo ir gerų emocijų – tai vilnos vėlimas. Iš nukirptos, išvalytos ir iškarštos vilnos galiausiai gimsta įvairūs drabužiai, papuošalai, žaislai, apavas ir kt. Avies vilna yra labai vertinama – ji yra ir šiluma, ir sveikata žmogui: užtikrina sveiką ir gilų miegą, […]
PlačiauKeramikės dirbtuvėse gimsta įstabiausi kūriniai iš molio. Užsukę pas ją sužinote ir savo akimis išvystate, kaip yra paruošiamas molis, kaip su juo dirbama ir kas galų gale po rankų prisilietimo gimsta. Dvaro lankytojai raginami savo rankomis pabandyti šį amatą. Nors pagaminti nediduką molinį kūrinėlį ilgai netrunka, tačiau kad jis būtų tvirtas ir tinkamas naudoti, yra […]
PlačiauDvaro bityno dovanos – nuo saldaus medaus, žiedadulkių, bičių duonelės ir pienelio iki dailiausių kūrinių iš vaško. Dvaro bitininkė taipogi savo dirbtuvėse papasakoja, kaip atsiranda šie ir kiti bičių produktai, apie sudėtingą, tačiau itin griežtai sustyguotą bičių gyvenimą avilyje ir už jo ribų. Bitininkės paruoštos edukacinės programos metu galite sužinoti, kaip senovėje būdavo liejamos žvakės […]
PlačiauXIX a. pabaigoje į Pakruojo dvarą baronai von der Roppai pasikvietė pasisvečiuoti ir parodyti Lietuvos grožį pažįstamą parfumerį Žaką. Pastarąjį sužavėjo dvaras, jo atmosfera, grožis ir gamtos turtai, kuriuos jis puikiai panaudojo naujų aromatų ir grožio produktų gamyboje. Žako viešnagė Pakruojo dvare truko penkerius metus, per kuriuos jis ne tik kūrė kvepalus, tačiau ir pats […]
PlačiauPas darbščiąją dvaro siuvėją-kostiumininkę gimsta ne tik dailiausi ir įmantriausi aprėdai bei siuviniai visam dvarui, tačiau čia galima sužinoti daugiau ir apie XIX a. kostiumo istoriją, išvysti pagal nuotraukas atkurtus to laikmečio drabužius. Beje, siuvėja mielai pasidalins pikantiškomis drabužių kūrybos bei kitimo laikui bėgant detalėmis. APSILANKYMAS KOSTIUMINĖJE galimas: – individualiai festivalių ir kitų renginių metu […]
PlačiauDvaro fotoateljė turite unikalią galimybę įsiamžinti XIX a. pabaigos senovinėse nuotraukose. Prieš prasidedant fotosesijai apsilankysite Kostiuminėje, kur pasidabinsite dvariškais apdarais. Fotosesija vyksta senoviniu fotoaparatu ir pagal to meto fotografavimo manierą. Pozuojant reikės 3-4 sekundes nejudėti, o nuotraukos gimimo procesą galėsite gyvai stebėti fotolaboratorijoje. Esant norui dvaro fotografas taip pat Jus gali įamžinti ir šiuolaikiniu fotoaparatu. […]
PlačiauBene vienintelis Lietuvoje Pakruojo dvaro Žaldokas alų verda autentiškuose mediniuose kubiluose ir brandina statinėse. Būtent pas jį svečiai išgirsta ir susipažįsta su Barono nuostatais ir visame krašte itin vertinamo alaus bei bravoro istorija. Ekskursijų metu pas aludarį Žaldoką galima pačiam prisiliesti prie alaus gamybos paslapčių, degustuojamas įvairiaus stiprumo alaus, pagamintas pagal ilgametes dvaro tradicijas. APSILANKYMAS […]
Plačiau