Dvaro pieninė

Pakruojo dvaras anksčiau turėjo ganėtinai didelį – apie 300 galvijų ūkį, kuris teikė visokeriopą naudą žmonėms ir verslui. Šiandien dvaras tokio ūkio nebelaiko, tačiau lankytojams vaizdžiai pristato kaip tuo metu viskas vykdavo.  

 

Dvare, erdviame kumečių kieme, šiandien galima ne tik pamatyti, bet ir savo rankomis išbandyti senovinius sviesto gavimo būdus. Parodomos ir paaiškinamos dažnam nematytos tokios veiklos, kaip pieno seperavimas, pieno rauginimas procesas, grietinės atskyrimas, varškės gavimas, sūrių spaudimas.

 

Galima išbandyti ir senovinius medinius įrankius. Vienas iš jų - medinis sviesto mušimo įrankis, kuris vadinamas net ne vienu vardu - kalatauka, mušekliu, muštuke. Pats procesas yra nereikalaujantis nei specialių įgūdžių, nei daug jėgų, tad susimušti gardaus sviesto gali visa šeima pakaitomis, o jau po kelių valandų gali ir paskanauti savo pačių rankomis sumušto sviesto, pagardinto druska ir žolelėmis. 

 

Prieš šimtą metų klestėjęs dvaro ūkis, kviečia sugrįžti į tas dienas savaitgaliais Gyvojo muziejaus metu ir išbandyti pienininkystės subtilybes.